Somogyi Nyugdíjasok

2023.12.30. 06:30

Összehozta az ünnep az időseket: mindenkinek lelki támaszt jelentett a karácsonyi összejövetel

Somogy Továbbra sem állt meg a népességfogyás Somogy vármegyében. A nyugdíjasszervezetek vezetőitől tudható, hogy közösségeik átlagéletkora egyre magasabb, különösen az egyedülálló és magányos hölgyek száma növekszik, akik többségének a klub vagy egyesület jelenti a második családot. Számukra különösen sokat jelentettek a karácsonyhoz, illetve az ünnepváráshoz kapcsolódó rendezvények.

Varga László

Balatonfenyves 
A helyi hagyományápolók klubja nagy sikerrel mutatta be a kántálás néphagyományát a Szűz Mária Szíve katolikus templomban tartott ünnepi szentmisén a múlt vasárnap Balatonfenyvesen. A társaságot Baranyai Éva, a néhány éve megszűnt Balatonfenyvesi Nyugdíjas Egyesület egykori elnöke hozta létre, amelynek húsz tagja között hét kisiskolás is van. Buzsáki Margaréta egyetemista és Kun Gábor szülő pedig a fellépéseiket örökíti meg. 
A csapat rövid fennállása alatt meghatározó szereplője lett a falu közösségi életének, remek kapcsolatokat kialakítva a településen megtalálható egyházakkal is. Ennek legnagyszerűbb megnyilvánulásai az advent időszakában rendezett közös programok voltak, amelynek részeként a csoport tagjai nem csupán a templomépületek feldíszítését vállalták magukra, de a népi hagyományok felelevenítésével az egyházi rendezvényeket is színesítették. 
Tavaly a betlehemezést, az idén pedig a kántálást mutatták be ünnepi misék és istentisztelet keretében. A legutóbbi eseményen a hittanosok révén a pásztorjáték is színre került, az ünnepi hangulatot pedig Major István cselló- és a 16 éves Kemény Zsombor orgonajátéka tette teljessé. 
Balatonboglár 
Balatonbogláron a mozgáskorlátozottak helyi csoportjának tagjai is jól sikerült, tartalmas rendezvénnyel hangolódtak a karácsonyra, amelynek különlegességét a helyi Crystal Gyermek- és Ifjúsági Sportklub ötfős csoportjának részvétele jelentette. A meghívásuk apropóját a nemrég befejeződött ritmikus gimnasztikai világbajnokságon történt kiváló szereplésük adta, a bemutatójukkal pedig a helyi közönséget is elvarázsolták. 
Összeállításukkal nagy elismerést arattak a város zene­óvodásai is, mint ahogy a szép versek és a közös éneklés sem hiányozhatott az ünnepi műsorból. 
Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna református lelkész köszöntőjében a régmúlt gyermekkorának karácsonyairól is szót ejtett, felidézve a meghitt, hóesést sem nélkülöző szentesték hangulatát. A műsort követően valamennyi részvevőt megvendégeltek a szervezők, a finom ételek mellé forralt bort is kínáltak a melegedni vágyóknak. 
Kaposvár 
A Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja több évi kihagyás után, mintegy hetven fő részvételével tartott karácsonyi ünnepséget a Helyőrségi Klub dísztermében. A barátokkal és egykori munkatársakkal való találkozás, a meghitt hangulat különösen azoknak jelentett lelki támaszt, akik már évek óta egyedül töltik a szentestét. Az ünnepi műsorban minden a szeretetről szólt. Hatan mondtak verset vagy prózai művet, míg az Obsitos Dalkar a legszebb karácsonyi énekekből válogatott az alkalomra. 
Horváth József alezredes, tábori lelkész köszöntőjében elismerően szólt a közösség érdekében végzett szolgálatról, amit az összetartozás elengedhetetlen követelményének tart. Az ünnepi köszöntés után az este kötetlen beszélgetésekkel, emlékezésekkel folytatódott a klub dísztermében. Az asztalokat megtöltő kalácsokból, finom süteményekből a gondosan becsomagolt ajándékok mellé minden részvevőknek jutott még útravalónak is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában