Járványügy Somogyban

2020.03.23. 11:30

Hírek röviden: most a távolságtartás az egyik leghatásosabb fegyverünk

Vasárnap közösségi oldalán számolt be egy fiatalember arról, hogy Kaposváron az infektológián kezelik koronavírus-fertőzés miatt. Az elmúlt héten sorra érkeztek haza a külföldi munkavállalók Somogyba. Akiknek volt rá lehetősége, azok a balatoni nyaralóikba költöztek.

Sonline

20:45

Balatonszabadi

Balatonszabadiban az ügyfélfogadást mostantól csak telefonon keresztül intézhetik a lakosok. Bővebb információkat ebben a Facebook posztban olvashatnak:

20:30

Ezzel a Facebook poszttal köszöni a mentőállomás a kedvességeket:

19:00

Országos felhívást kezdeményeztek, melynek keretében március 27-én, pénteken 20 órakor mindenki köszöntse tapssal az egészségügyben dolgozókat, akik ezekben a nehéz napokban küzdenek a vírussal.

18:20

Csonka Ibolya színművész verset mond az otthon tanuló diákok és tanáraik megsegítésére.

18:00

Barcs

17:20

Siófok

Lengyel Róbert Siófok polgármestere Facebook oldalán írt a lakók segítéséhez kihelyezett kézfertőtlenítőkről, amelyek sajnálatos módon eltűntek:

17:00

Önkéntesnek állt Kárpáti Tímea Kaposvár város önkormányzati képviselője, így segítve városunk nyugdíjasait

Fontosnak tartottam mindig, hogy aki amiben tud, segítsen embertársainak, de ez irányú elhivatottságom most, a koronavírus idején még erősebb, ezért délelőtt jelentkeztem önkéntesnek. 70 feletti nyugdíjasok részére, helyettük, elintézzük napi bevásárlásukat, gyógyszertárból hazavisszük gyógyszereiket.

Délután hívtak, hogy körzetemből egy idős hölgy segítséget kért!

Miután átvettem az igazolást önként vállalt feladatomról, elindultam a megkapott címre, ahol várt már az idős, kedves néni, mivel tájékoztatták érkezésemről. Kérésére kiváltottam gyógyszereit és bevásároltam részére. Mindez összesen 45 perc volt! 🙂

Őt megóvtam az utcára menéstől, én pedig nagyon örültem, hogy segíthettem! 🙂

Adni mindig jó, most pedig különösen!

Kérem Önöket kedves nyugdíjasaink, 70 év felettiek. Telefonáljanak, kérjenek segítséget! Nem feltétlenül, mert elesettek, és nem tudják megoldani a kis napi dolgaikat, életüket, hanem mert bár mindenkire, de legfőbbképpen Önökre veszélyes a koronavírus.

 

16:45

Kaposvár város polgármestere, Szita Károly Facebook oldalán mondott köszönetet a város önzetlen lakóinak:

16:20

Fonyód

Fonyód város polgármestere a Fecskepart óvoda és bölcsődében 2020. március 25. szerdától rendkívüli szünetet rendel el! Erről bővebben a Fonyód Média Facebook oldalán olvashatnak:

15:55

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki a koronavírus miatt kialakult bűncselekményre vonatkozólag:

A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy ingatlan fertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

A koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.

A vásárlás módjától függetlenül, mindig ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát.

Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járvány-helyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik, a hivatalos szervek (pl.: önkormányzatok vagy a háziorvos nevében). A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.

A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.

Kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe. Ez nem csak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti.

Előzzük meg az ún. „unokázós” csalásokat. Ha a hozzátartozóra hivatkozik az idegen, azonnal ellenőrizzék vissza, hogy igaz-e amit mondtak!

Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon!

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen:

Tájékozódjon mindig hiteles forrásból a https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.

15:30

Barcs

Barcson együttes erővel fognak össze a vírus ellen, Barcs polgármestere Koós Csaba arra kérte a városlakókat, hogy dobják be az önkormányzat telefonszámát az idős lakosok postaládájába, valamint önkéntes varrónők több száz mosható maszkot készítenek.

15:20

Holnaptól megváltozik a kompok közlekedése.

14:36

A Volánbusz Zrt. új intézkedést vezet be március 23-tól, készpénzmentes lesz a jegyvásárlás a buszokon, valamint nyári menetrend lesz érvényben március 25-től. A hivatalos bejegyzést a Kaposváriak a járvány ellen Facebook oldalon olvasható:

14:30

Szenna

Szenna Község Önkormányzata a Facebook oldalán osztott meg információkat a külföldről hazatérő, valamint ott dolgozó magyarok egészségügyi ellátásáról:

14:00

Kaposvár

Zárt ajtók mögött is akad bőven feladata a Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtár dolgozóinak. Emellett egy digitális adatbázis kiépítésére jut idejük.

13:35

A Somogy Megyei Kormányhivatal közösségi oldala közölte azt a hat új gazdaságvédelmi intézkedést, melyekről hétfőn döntött a kormány.

13:10

Witzmann Mihály és Gelencsér Attila a Felsőházi teremben üléseznek. Fontos döntéseket kell meghozniuk.

13:00

Balatonszabadi

Hosszú-Kanász Eszter, Balatonszabadi polgármestere tájékoztatja a helyi lakosokat közösségi oldalán:

Kedves Balatonszabadiak!

A hivatal munkája folyamatos, de személyes ügyfélfogadás csak telefonon előre egyeztetett időpontban lehetséges. A nyomtatványok megtalálhatók kívül az ablakban, kérjük, hogy kitöltés után a hivatal postaládájába legyenek szívesek bedobni.

Folyamatban van a 65 évesnél idősebbek ellátása. Valószínűleg hetente 2-szer tudunk élelmiszert vásárolni, és a gyógyszertárban a recepteket kiváltani. Postára heti 1 nap tudunk elmenni. Ezért a következő kéréseink vannak azok felé, akiknek nincs hozzátartozójuk, és gondozójuk, valamint elmúltak 65 évesek:

- A postai csekkeket és a pontos összeget egy borítékba készítsék össze.

- Csak a legszükségesebb gyógyszereket váltassák ki, belekalkulálva, hogy 1-2 nap átfutási idő van. Tehát ne várják meg, míg elfogy az utolsó adag!

Természetesen, az akut esetekben azonnal intézkedünk (pl. antibiotikum), de azt a háziorvossal is egyeztetni fogjuk.

Megkérünk mindenkit, hogy tényleg indokolt esetben vegyék igénybe a segítséget, ne teszteljék – sajnos, már megtörtént ilyen – a rendszert és a kollégáinkat, mert ilyen játszmákra sem időnk, sem energiánk!

A recepteket és a vételárat kérjük egy borítékba összekészíteni.

- Az élelmiszervásárlást is kérjük előre bejelenteni, szintén belekalkulálva, hogy legalább 1 nap az átfutási idő. A pontos összeget, blokk ellenében, készpénzben kérjük majd Önöktől.

Igényeiket a következő telefonszámokon jelezhetik, lehetőleg munkaidőben: 0684/ 355-011 és 0620/982-3682

A Royal sütöde autója továbbra is jár, kedden csütörtökön és szombaton. Tehát pékárut tőlük is be tudnak szerezni. Nagyon fontos, hogy csak maszkban álljanak be a sorba, betartva a minimum 1,5 távolságot.

Hála a Revanstex Kft.-nek készülnek a szájmaszkok, melyek moshatóak lesznek. Ezeket felajánlásban készítik a lakosság számára.

A Polgárőrség is folyamatosan járja az utcákat. Megkértem őket, hogy ha látnak csoportosulást, küldjék haza őket! Polgárőreink száma viszont igen alacsony, így akinek van ideje, és kedvet érez a Polgárőrökkel járőrözni, akkor az Önkormányzaton keresztül jelentkezhet.

Mivel nincs mindenkinek internet hozzáférése, kérjük adják tovább az információkat a rászorulóknak, betartva a higiéniás előírásokat, óvintézkedéseket!

Jelenleg nem tudunk Balatonszabadiban megbetegedésről, a hatósági karanténban lévők betartják a szabályokat. Őket a hatóság rendszeresen ellenőrzi. Külön hálásak vagyunk az önkéntes karanténban lévőknek, mert példamutatóan viselkednek.

Megkérek mindenkit, hogy figyeljünk egymásra! Zárt üzlethelyiségben javasolt maszkot viselni, és tartsuk meg a minimum 1,5 méter távolságot egymástól.

Balatonszabadi, 2020. 03. 23.

Hosszú-Kanász Eszter

polgármester

12:37

Gyenesei István már a századik adag fertőtlenítő hatású gyümölcs párlatot adta át múlt heti felajánlása óta.

FELISMERÉS!

Ma reggel már a századik adag 73 százalékosra beállított, fertőtlenítő hatású gyümölcs párlatot adtam át ellenszolgáltatás nélkül a segítségre szorulóknak. Azóta is folyamatosan jönnek hozzánk újabb és újabb intézmények, magánszemélyek, akik nem mehetnek el üres kézzel. Eközben szembesíteni kellett önmagamat és környezetemet egy felismeréssel: az emberi élet védelmének kényszere, átmenetileg felül kell, hogy írja a békeidőkre általunk alkotott adminisztratív szabályokat! Valamennyiünknek keresni kell, és meg kell találni magunkban azokat a képességeket, lehetőségeket, amellyel önmagunkon kívül segíteni tudunk másokon is ebben a nehéz időben. Akinek tenni kell, az tegyen! Akinek a hangját kell hallatnia, az szóljon bölcsen! Aki meg jobb, ha most hallgat, az hallgasson!

Gyenesei István

Gyenesei Pálinkárium

12:30

Nagyatád

Helyi lakosoknak üzent Ormai István polgármester:

Tisztelt Nagyatádiak!

Valamennyiünk mindennapjait, életét megváltoztatta a koronavírus járvány. Nagyatádon a mai napig nincs megbetegedés. Egy személy van otthonában járványügyi megfigyelés alatt. A Városi Kórházban az orvosok, szakdolgozók felkészültek az esetleges vizsgálatokra, beavatkozásokra, a szükséges orvosi eszközök, berendezések rendelkezésre állnak. A Kórház előtt álló sátorban a vonatkozó szabályok szerinti előszűréseket végeznek. A háziorvosok az általuk közzétett módon fogadják a betegeik, az érdeklődők hívásait, és mindenre kiterjedő tájékoztatást, útmutatást, segítséget adnak. Hétfőn három kisgyermeket vittek óvodába. Számukra, illetve azoknak, akikre szüleik, családjuk nem tud vigyázni, továbbra is biztosítjuk a felügyeletet és ellátást. A bölcsődében nem kértek ellátást, ott nincsenek gyermekek. A bölcsődei konyha csak a szociális ellátó rendszerben lévők számára biztosítja a főzést, az ebédet mindenki számára kiszállítjuk. Most a Kollégiumban lévő konyhánk főz minden más étkező részére. Felhívásunkra eddig 16 időskorú nagyatádi személy jelentkezett, akik vállalták, hogy nem hagyják el otthonukat, így az ő ellátásuk biztosításáról gondoskodunk. Erről a március 17-ei bejegyzésemben részletesen írtam. Tájékozódtam a nagyobb gazdasági társaságok, vállalkozások vezetőinél, hogy miként érinti őket a veszélyhelyzet, a járvány. Pénteken mindenütt arról tájékoztattak, hogy az eddigiek szerint, üzemszerűen dolgoznak. Konkrét, az adott munkahelyhez szükséges járványügyi, higiéniai eljárásrendet, szabályokat vezettek be, amelyeknek az eszközei rendelkezésre állnak. A dolgozókkal ismertették a betartandó előírásokat. A munkavégzés folyamatos. Városunk mindennapjaiban jól érzékelhető a veszélyhelyzet, a koronavírus okozta változás. Az iskolák, óvodák, közintézmények zárva tartása jelentősen csökkentette a gyalogos és gépkocsi forgalmat, a közterületi jelenlétet is. Azt kérem mindenkitől, hogy kerüljük a személyes érintkezéseket. Akik külföldről jöttek haza, vagy ilyen személlyel érintkeztek, vállalják, valósítsák meg az önkéntes házi karantént. Kérem, hogy mindenki alkalmazza, tartsa be a higiéniai előírásokat, szabályokat, tanácsokat. Köszönöm a nagyatádiak fegyelmezett együttműködését, segítő magatartását. Ezt kérem a következő napokban is. Valamennyien segítsük, hogy a koronavírus járvány minél kisebb problémát, veszélyt okozzon Nagyatádon.

Nagyatád,

2020. március 23.

Ormai István polgármester

12:00

Pozitív lett egy kaposvári férfi koronavírustesztje.

Vasárnap még csak sejteni lehetett, mára beigazolódott, hogy valóban fertőzött az a férfi, aki Ausztriából érkezett haza.

– Egy Ausztriából hazatérő férfinél mutatták ki először a COVID-19 vírust a városban. Őt szombat óta elkülönítve ápolják a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház infektológiai osztályán. Kapcsolatait felkutatták a szakemberek, és a lakókörnyezetének fertőtlenítése is megtörtént –, olvasható a koronavirus.kaposvar.hu oldalon.

11:30

Gelencsér Attila üzent közösségi oldalán: Mindenkinek félre kell tennie a politikai ellentéteket.

10:50

Balatonlelle

A Balatonlellén tartózkodó férfinak pozitív lett a koronavírustesztje. Mint korábban beszámoltunk róla: Kenéz István Balatonlelle polgármestere nyílt levelében leírta, hogy az elmúlt napokban Ausztriából érkezett haza egy budapesti család, akik önkéntes karanténba vonultak balatoni nyaralójukban.

10:45

Csurgó

Új intézkedéseket vezetnek be a Városi Szociális Intézményben.

10:30

Erőforrásait felhasználva az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai segítik a digitális oktatást a rászoruló gyerekeknek. A segélyszervezet kastélyosdombói központjában minden nap együtt tanulnak a diákokkal, de jut idő feltöltődésre is.

10:00

Így vigyázhatunk idős szeretteinkre

A Somogy Megyei Kormányhivatal közösségi oldalán olvashatjuk a fertőzésveszély elkerülésére vonatkozó hasznos tanácsokat.

9:30

Nagyatád

A katonaság vasárnapra pótolta azt a szombaton megrongálódott sátrat, amiben a koronavírus-gyanús eseteken végzik el a szükséges szűrővizsgálatokat a nagyatádi kórház mellett.

Fotó: honvedelem.hu

9:00

Olvasónk, Sike Katalin fia és unokahúga molinón üzennek a kaposváriaknak.

8:40

Európa-szerte edzenek a Siófok KC csapattagjai.

8:20

Kaposvár

Ha segítene:

Ha segítségre van szüksége:

2020.03.22.

Ez történt hétvégén:

2020.03.20.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában