Járványügy Somogyban

2020.05.12. 09:00

Nyáron válhat szakács a tanulókból

A járvány alapjaiban alakította át az iskolai oktatást. Egyelőre kérdéses, hogy milyen feltételek mellett indulhatnak a nyári gyakorlatok.

Harsányi Miklós

– A nyári gyakorlat nálunk elvileg június 22-én indulhat – hangsúlyozta Princz Zoltán, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. – Korábban közvetlenül a tanév végére időzítettük a kezdést, most egy héttel elcsúsztatnánk. A nyári gyakorlat közel 300 diákot érint, a kilencedikes szakgimnazisták az iskolai tan­üzemben dolgozhatnak, míg a tanulók egy része az egyetem szarvasmarha, ló és juh állattenyésztő telepén töltheti a nyári gyakorlatát.

Princz Zoltán kiemelte: még az előkészületek zajlanak. A gyakorlat előtt beleegyező nyilatkozatot kérnek a szülőktől és a cégektől is.

Balázs Tibortól, a kaposvári Kinizsi Pál élelmiszeripari szakgimnázium és szakközépiskola igazgatójától tudjuk: javában szervezik a nyári gyakorlatokat, a fiatalok akár június 16-tól elkezdhetik a munkát. – Pékek, húsipari és édes­ipari termékgyártók valamint pék-cukrászok is bekapcsolódhatnak majd a feladatba – mondta. – Addig is zajlik az online képzés. A szakoktatók bemutatják többek közt a pogácsa-, a perec- és kenyérsütéssel kapcsolatos tudnivalókat, s a diákok az általuk elkészített termékekről készült fotókat feltöltik. S ez alapján kapják az érdemjegyet.

– A szakképzésben résztvevő diákok tanulmányainak egyik legfontosabb eleme az összefüggő nyári szakmai gyakorlat – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – A rendkívüli helyzetre való tekintettel szintvizsga nélkül is teljesíthető a nyári gyakorlat. A Siófoki Szakképzési Centrum esetében ez mintegy 800 tanulót érint, 15 képzési ágazatban. A legkorábbi időpont, amikor megkezdhetők a nyári gyakorlatok, június 16.

Szamosi Lóránt rámutatott: alapelv, hogy ugyanazok a rendkívüli szabályok vonatkoznak a gyakorlatra, mint a tanév közbeni gyakorlati képzésre. Az egészségvédelmi szempontok figyelembevételével és a járványügyi szabályok betartásával kell megszervezni a nyári gyakorlatokat is.

– Mivel a személyes részvételre senki nem kötelezhető, ezért természetesen „játszik” a digitális képzési forma, amivel teljesíthető a nyári gyakorlat – mondta Szamosi Lóránt. – A könnyítések lehetővé teszik mindenki számára a nyári gyakorlat teljesítését. Személyes véleményem, hogy augusztus végéig teljesíthetők a nyári gyakorlatok.

A kancellár teljesíthetőnek tartja

Turisztikai ügyintéző, cukrász, pincér, szakács, környezetvédelmi technikus, eladó, hegesztő, festő, asztalos, fodrász és fitness-welness instruktor: a Siófoki Szakképzési Centrumnál ezek a leggyakoribb szakmák. A kancellártól tudjuk: a rendészeti tanulók hagyományosan a rendőrség nyári munkáját segítik a Balaton-parton. S tervek szerint a kertésztanulók a balatonboglári tankertben töltik a gyakorlatukat. Arról is beszámolt: a tanulók védelme érdekében országosan is az elsők között hozták meg a döntést, miszerint a tanév hátralévő részében nem vehetnek személyesen részt a gyakorlati képzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában