Somogyi Nyugdíjasok

2023.07.27. 11:04

Lehetünk sokfélék, de az utunk azonos

Második alkalommal rendezett ökumenikus találkozót az egyházi énekek előadói számára a vármegyei nyugdíjasszövetség. A szombaton lezajlott, országosan is egyedülálló eseménynek a segesdi katolikus után ezúttal a kaposvári református templom adott otthont, amely minden szempontból kiváló helyszínnek bizonyult.

Varga László

Tizenhét műsorszámnak, a kórusok mellett négy szólistának is tapsolhatott a több mint kétszáz fős közönség. Kerekesné Pytel Anna karnagyot, nyugdíjas tanárt, a somogyi ének-zene oktatás kiemelkedő alakját is sikerült elvarázsolniuk. – Büszkeséggel tölt el, hogy a szépkorú társaim amellett, hogy az élet számos területén szolgálnak szeretettel, ebben a műfajban is emlékezeteset alkottak – mondta lapunknak. – Méltó volt az eseményhez a „Közel az úrhoz” elnevezés, példaértékű volt a résztvevők felkészültsége, és hogy régi gyűjtésű, kevésbé ismert egyházi énekeket is bevettek a műsorukba. Külön is elismerésre méltók azok az énekkarok, amelyek szakember segítsége nélkül is igényes, sokszínű összeállítással álltak a közönség elé, és a szólisták is diszkréten, hívő lélekkel adták elő a dalaikat. 

Hogy a találkozó ezúttal is elérte célját, azt a fegyelmezettség, a mindvégig egymásra figyelés, az arcokon tükröződő csendes áhítat és derű bizonyította, míg a meghívottak – köztük Bíró Norbert, a somogyi közgyűlés elnöke és Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere – a rendezvény egyediségét és közösségformáló erejét emelték ki. Zárszóként Stikel János elnök megköszönte a közreműködők segítségét, külön kiemelve a Kaposvár Dalárdának az előkészítésben és a lebonyolításban vállalt szerepét, majd valamennyi részvevőnek a szövetség emléklapját adta át. 

– Az ökumenizmus szellemisége számunkra azt jelenti, hogy világnézettől, vallási hovatartozástól függetlenül közelebb kerüljünk egymáshoz, érezzük az egymásrautaltságot, és hogy erősödjenek az emberi kapcsolataink. Őszintén remélem, hogy a mai rendezvényünk is megfelelt mindezen elvárásnak, mint ahogy az egyéb programjainkkal is szépkorú társaim mindennapjait kívánjuk derűsebbé, elviselhetőbbé tenni – hangsúlyozta. 

Petró: ismerjük meg egymás hitét! 

Stikel János, a somogyi nyugdíjasszövetség elnöke a megnyitójában János apostol korinthusiakhoz írt első leveléből idézve a szeretet örökkévalóságát mint a rendezvény legfőbb üzenetét emelte ki. Petró László református lelkész is rendkívül elismerően beszélt a találkozóról, a gyönyörű dalok mellett az esemény fontos hozadékának tartva egymás vallásának és egyházának jobb megismerését, mint ahogy ezt a célt szolgálta a rendezvény elején tartott tájékoztatója is az 1908-ban átadott templom történetéről. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában